Ομάδες υποστήριξης στο Facebook, εγκυκλοπαίδειες ανατροφής, σεμινάρια. Πληροφορίες παντού που μπερδεύουν και αγχώνουν τις μαμάδες.

Ας προσπαθήσουμε εδώ να αποδομήσουμε κάποιες γνωστές πρακτικές που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστημονική πραγματικότητα και που θα σας ανακουφίσουν από περιττή κούραση και ανησυχία!

Το μωρό πρέπει να τρώει κάθε 3 ώρες.

Η πρακτική του clock feeding (τάισμα με το ρολόι) είναι η καλύτερη συνταγή για να προκληθεί πρώιμος απογαλακτισμός. Να μη “φτάνει” δηλαδή το γάλα, το μωρό να κλαίει, να μην παίρνει βάρος, η μητέρα να παθαίνει μαστίτιδες και τελικά να οδηγείται αναγκαστικά στη λύση του ξένου γάλακτος.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το μωρό σιτίζεται με ξένο γάλα η πρακτική της σίτισης ανά 3ωρο δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ένα μωρό που βγάζει συνεχώς γάλα, παίρνει υπερβολικά βάρος και φυσικά είναι πολύ πιθανό σε συνδυασμό με τη γονιδιακή επιβάρυνση που φτάνει μέχρι και 60% να γίνει ένα παχύσαρκο παιδί-έφηβος-ενήλικας. Να σημειώσουμε εδώ ότι το βρέφος σταδιακά “μαθαίνει” να τρώει σε προκαθορισμένες ώρες και δεν αντιδρά. Έτσι η μητέρα δεν μπορεί αναγνωρίσει τα σημάδια πείνας του μωρού της και θεωρεί λανθασμένα ότι όντως πεινάει ανά τρίωρο. Και τρώει και ακριβώς την ίδια ποσότητα!

Το βρέφος και αργότερα το παιδί πρέπει να τρώει όποτε πεινάει όπως ακριβώς και ο ενήλικας που πρέπει να ακούει την πείνα του και όχι …τα συναισθήματα του (τρώω όταν βαριέμαι, είμαι στενοχωρημένος, όταν με πιέζουν).

Καθημερινά πρέπει να καθαρίζεις τη μύτη και τα μάτια του μωρού σου με φυσιολογικό ορό

Αν και συχνή πρόταση θεραπείας από τους παιδιάτρους στην περίπτωση που το μωρό έχει μπούκωμα, στην πραγματικότητα προτείνεται περισσότερο …για ανακούφιση της αγχωμένης μαμάς που λόγω υπερφόρτωσης πληροφοριών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που το παιδί περνά κάποια ίωση αρκεί να μην κάνει ….ΤΙΠΟΤΕ.

Ο φυσιολογικός ορός όχι μόνο απλά απομακρύνει για λίγα λεπτά τις εκκρίσεις ,όχι μόνο δε θεραπεύει αλλά η συχνή και αλόγιστη χρήση του μπορεί να τροποποιήσει την τοπική άμυνα στη μύτη, παράγοντες δηλαδή που βοηθούν στη περίπτωση λοιμώξεων.

Συνεπώς ο ορός να χρησιμοποιείται επί συγκεκριμένων ενδείξεων και όχι επειδή όλα τα μαιευτήρια στην Ελλάδα δίνουν οδηγία για καθημερινό καθαρισμό της μύτης στο νεογέννητο και στο βρέφος!

Καθημερινή χρήση κρέμας συγκάματος για πρόληψη

Τα προϊόντα περιποίησης για την περιοχή της πάνας (κρέμες με οξείδιο του ψευδαργύρου, ταλκ) δεν έχουν αποδείξει επαρκώς την αποτελεσματικότητα τους. Σε κάποιες μελέτες θεωρούνται εφάμιλλες του απλού πλυσίματος με νερό, ενώ σε επιστημονικές δημοσιεύσεις περιοδικών δερματολογίας βρίσκει κανείς σκευάσματα που περιέχουν βρώσιμες πρώτες ύλες και υπερτερούν!

Πρέπει να αποστειρώνω τα μπουκάλια την πιπίλα και τα παιχνίδια του μωρού μέχρι να γίνει 1 έτους.

Από νεογέννητο το μωρό αγγίζει τα πάντα και αυτό είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί! Είναι αδύνατον και παράλογο να αποστειρώσει κανείς αντικείμενα που βάζει στο στόμα του. Το στόμα άλλωστε περιέχει λυσοζύμη που καταστρέφει ότι προσπαθεί να εισβάλλει στον οργανισμό! Αρκεί το συχνό πλύσιμο τους με σαπούνι και νερό!

Σε ότι αφορά την πιπίλα, αν αυτή είναι από σιλικόνη καλό είναι ανά διαστήματα να βράζεται σε αλκαλικό διάλυμα (1 μέρος σόδα, 4 μέρη νερό) προκειμένου να απομακρυνθεί το film του μύκητα candida που δημιουργείται στην επιφάνεια της (και βρίσκεται φυσιολογικά στο στόμα μας).

Για τα μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για το τάισμα με γάλα, αρκεί επίσης το πλύσιμο με σαπούνι και νερό, καλό στέγνωμα στον αέρα (για παράδειγμα σε ειδικό stand). Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα με ζεστό νερό και στέγνωμα. Αποστείρωση χρειάζεται μόνο σε συνεννόηση με τον παιδίατρο για ειδικές περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του μικροβιακού φορτίου.

Πρέπει να κάνεις μπάνιο το μωρό σου κάθε 1, 2, 7 κλπ. μέρες

Επιστημονική απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα το μωρό να κάνει καθημερινά μπάνιο ακόμα και για τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζει ατοπική δερματίτιδα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην περίπτωση του πρώτου μπάνιου αμέσως μετά τη γέννηση. Η καθυστέρηση του πρώτου πλυσίματος βοηθά στην καλύτερη θερμορύθμιση και στην διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι δε χρειάζονται καν προϊόντα καθαρισμού! Μπορεί δηλαδή το βρέφος να πλένεται μόνο με νερό για τους πρώτους 6 μήνες τις ζωής του!

-Το παιδί έχει πυρετό! τι να του δώσω;

Η πραγματική απάντηση σε αυτό είναι επίσης ΤΙΠΟΤΕ. Η χορήγηση φαρμάκων για να πέσει ο πυρετός δεν έχει επιστημονική βάση αλλά σχετίζεται άμεσα με το φόβο της αιτίας του πυρετού και τη λανθασμένη συσχέτιση του με εγκεφαλικές βλάβες, σπασμούς και διάφορες άλλες δοξασίες. Ο φόβος του πυρετού (fever phobia) δεν αφορά μόνο γονείς αλλά και ειδικούς και αποτελεί μελέτη πολλών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά. Ενώ λοιπόν τα αντιπυρετικά δεν έχουν ιατρική ένδειξη χορήγησης αλλά αποτελούν ανακουφιστικά φάρμακα, δίνονται αφειδώς και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικά στα παιδιά που δεν επηρεάζονται πάντα από τον πυρετό (ποιος δεν έχει δει παιδί με πολύ υψηλό πυρετό να παίζει, να γελά και να τρώει) η ανακούφιση μάλλον αφορά τους γονείς και τον ειδικό που δίνει την οδηγία να τα πάρουν. Που σημαίνει ότι αυτό που χρειάζεται είναι παιδεία. Εκπαίδευση του γονιού, απομάκρυνση των παράλογων φόβων του και κυρίως υπενθύμιση ότι είτε έχει πάρει ένα παιδί με πυρετό αντιπυρετικό είτε δεν έχει πάρει, πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση.

Μοιραστείτε το: