Οι διακοπές στη χώρα μας , όπως και σε όλες τις ζεστές χώρες πάνε ..παρέα με αυτά τα μικρά ζωύφια που είναι εφιάλτης για τις περισσότερες μαμάδες και μπαμπάδες, τα κουνούπια. Τα…γεύματα των κουνουπιών λαμβάνουν χώρα όλη τη διάρκεια της ημέρας είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους. Όταν λοιπόν μας τσιμπάει ένα κουνούπι, εκκρίνει κάποιες ουσίες, πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του με αποτέλεσμα να παρατηρούμε άμεσα να εμφανίζεται μια κοκκινίλα με λευκωπό κέντρο, πρήξιμο , φαγούρα (λίγα λεπτά μετά) όπως επίσης και μια πιο σκληρή βλάβη που εμφανίζεται 12-24 ώρες αργότερα και μπορεί να παραμένει για αρκετές μέρες.

Τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να μοιάζουν με φυσαλίδες μεγάλης διαμέτρου, να μολυνθούν, ενώ σπανιότατα μπορεί να προκληθεί γενικευμένη αλλεργική  αντίδραση, πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων. Οι δερματικές λοιπόν αντιδράσεις είναι αυτές που βλέπουμε κατά κύριο λόγο και γίνονται ηπιότερες με τη πάροδο της ηλικίας. Κάποιοι από εμάς, και φυσικά αυτό αφορά και τα παιδιά, είναι πιο ελκυστικοί στα κουνούπια, όπως για παράδειγμα αυτά που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ, παιδιά με ατοπική δερματίτιδα , αυτά που ιδρώνουν περισσότερο, και όταν το δέρμα τους έχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά (τα κουνούπια κάνουν οσφρητικούς και οπτικούς διαχωρισμούς στους …υποψηφίους τους). Αφενός λοιπόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών σε υγιείς οργανισμούς, αφετέρου καλό ειναι να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία από αυτά!

Για προφύλαξη χρησιμοποιείστε προϊόντα που να περιέχουν DEET για μεγαλύτερα παιδιά και προϊόντα που περιέχουν ικαριδίνη για παιδιά κάτω των 2 ετών. Μπορείτε να ψεκάσετε τα ρούχα και τις κουνουπιέρες με σπρέυ που περιέχουν περμεθρίνη. Ας μην ξεχνάμε και φυτικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, ευκάλυπτου, λεβάντας, μαγιοβότανου που έχουν αποδείξει την εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα τους σαν εντομοαπωθητικά. Μην χρησιμοποιείτε τοπικά αντιισταμινικά σε μορφή κρέμας, διότι δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Κρέμες με κορτιζόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τσιμπήματα που επιμένουν μέρες μετά , αλλά πάντα με φειδώ και όχι σε μεγάλη έκταση. Στη φαγούρα μπορεί να βοηθήσει λοσιόν καλαμίνης ή και κρύα επιθέματα.

Μην ξεχνάτε το πλύσιμο με σαπούνι και νερό και να κόβετε τα νυχάκια των παιδιών σας προκειμένου τα τσιμπήματα να μην επιμολυνθούν. Σε πολύ έντονη φαγούρα, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο σας  μπορεί να δοθεί αντιισταμινικό από το στόμα. Και κυρίως.. μην ανησυχείτε. Βοηθήστε απλά τα μικρά σας να αποφύγουν…. συναντήσεις με.. ενοχλητικούς!!!

Μοιραστείτε το: