Μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής συμβαίνουν τόσο μοναδικά και υπέροχα πράγματα για κάθε μικρό πλασματάκι που έρχεται στο κόσμο. Μαθαίνει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους, παρατηρεί και επεξεργάζεται, κινείται και μετακινείται, χτίζει σιγά σιγά τη δική του προσωπικότητα. Κάθε παιδί που γεννιέται γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να κατακτήσει με τον δικό του ρυθμό όλους αυτούς τους μικρούς και μεγάλους στόχους του πρώτου χρόνου της ζωής του. Καθημερινά δίνει τον δικό του αγώνα προς την ανάπτυξη. Πως εμείς οι γονείς θα το υποστηρίξουμε ώστε να χρησιμοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του? Ακολουθούν διάφορες ιδέες για παιχνίδι και όχι μόνο ώστε να γίνετε ο καλύτερος σύμμαχός του.
– Τραγουδήστε του από τις πρώτες μέρες που θα έρθει στον κόσμο. Φροντίστε να εμπλουτίζετε το τραγούδι σας σταδιακά με εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις του σώματος, χάδια και φιλιά. Ιδανικά είναι τραγουδάκια με επαναλαμβανόμενο απλό στίχο όπως «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» ή «Η αράχνη» που μπορούν να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω.
– Βάλτε το παιδάκι σας μπρούμυτα για λίγα λεπτά την ημέρα αμέσως μετά τη γέννηση του. Για αρχή πάνω στο στέρνο σας ή στα πόδια σας και αργότερα χρησιμοποιήστε ένα κουβερτάκι ή σεντόνι που θα έχετε τυλίξει σε σχήμα «πέταλο». Αυξήστε το χρόνο μέρα με τη μέρα.
– Αφήστε το παιδάκι σας όσο το δυνατόν ελεύθερο στο πάτωμα πάνω σε ένα χαλάκι ή σε αφρώδες υλικό τύπου «πάζλ» χωρίς να το περιορίζετε. Εκτός από το κλασσικό γυμναστήριο αφήστε και παιχνίδια γύρω του στο πάτωμα.
– Δώστε του να παίξει με αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως μπουκάλια, ξύλινες κουτάλες, χάρτινα ρολά τουαλέτας, σφουγγάρια, ποτηράκια κτλ.
– Όλα τα παιδάκια περνούν τη περίοδο που θέλουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα. Αφήστε τα ελεύθερα να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους αλλά και το σώμα τους με αυτό τον τρόπο. Δε θα κρατήσει για πάντα!
– Βάλτε στο δωμάτιο τους καθρέφτη ώστε να βλέπουν το είδωλο τους από πολύ νωρίς.
– Αφήστε το να λερωθεί!
– Πηγαίνετε βόλτες έξω στη φύση και βρεθείτε με άλλα παιδάκια όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.
– Επενδύστε σε μία κούνια-αιώρα η οποία προσφέρει σημαντικά ερεθίσματα για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και όχι μόνο.
– Μιλήστε του! Ονομάστε κάθε πράξη σας με απλά λόγια και προετοιμάστε το για το τί πρόκειται να συμβεί.
– Δώστε του να διαχειριστεί τροφή σε κομμάτια αλλά και διαφορετικές υφές. Αφήστε το να φάει με τα χέρια.
– Φτιάξτε τη δική σας ρουτίνα.
– Διαβάστε του βιβλία και ακούστε διάφορα είδη μουσικής.
– Αντικαταστήστε το μπιμπερό (αν χρησιμοποιείτε) με ποτηράκι όσο το δυνατόν νωρίτερα. Συνήθως καταφέρνουν να ρουφάνε από καλαμάκι πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουμε.
– Κινηθείτε μαζί του χορεύοντας ή κάνοντας έναν περίπατο με τον μάρσιπο.
Οι επιλογές είναι αμέτρητες αλλά πάντα φροντίζουμε να ταιριάζουν στο προφίλ της κάθε οικογένειας ώστε όλοι μαζί να παίρνουν ικανοποίηση από τη διαδικασία. Επίσης, όλα τα παιδάκια είναι μοναδικά και έχουν το δικό τους τρόπο και χρόνο που κατακτούν νέες δεξιότητες οπότε αποφύγετε τη σύγκριση. Αν παρόλα αυτά κάτι σας προβληματίζει συζητήστε το με κάποιον ειδικό.
Φροντίστε να προσφέρετε πληθώρα ερεθισμάτων, πιστέψτε στις δυνάμεις του παιδιού σας, εμπιστευτείτε το και απολαύστε κάθε μικρό και μεγάλο κατόρθωμά του!
Καράκογλου Μαίρη,
Εργοθεραπεύτρια