Έφτασε λοιπόν η ώρα των διακοπών! Βαλίτσες με ρούχα, παιχνίδια, αγαπημένα αρκουδάκια…Ας ετοιμάσουμε εδώ μαζί λοιπόν και ένα βαλιτσάκι με τα απαραίτητα σε περίπτωση που τα μικρούλια αρρωστήσουν, χτυπήσουν και …αχρείαστα να μας είναι !
- Δεν ξεχνάμε φάρμακα που το παιδί παίρνει ως αγωγή, για παράδειγμα αν έχει άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη κα. (Αυτό φυσικά ισχύει για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας).
- Θερμόμετρο: Αν και μπορούμε και εμπειρικά να αντιληφθούμε ότι το παιδί έχει πυρετό, το θερμόμετρο μας καθορίζει το ύψος του πυρετού σε περίπτωση που ζητηθεί από τον παιδίατρο με τον οποίο θα επικοινωνήσουμε.
- Κάποια παιδάκια δυσκολεύονται στα μέσα μεταφοράς λόγω ναυτίας και κάνουν εμετούς. Αν και συχνά είναι κάτι που πρέπει να υποστούμε δυστυχώς, υπάρχουν σκευάσματα όπως το emecalm σε σιρόπι ή φακελάκια που σε κάποιες περιπτώσεις βοηθά!!
- Οι γαστρεντερίτιδες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα συχνές. Σε περίπτωση διαρροιών υπάρχουν σκευάσματα που χορηγούνται άφοβα (tasectan, lenodiar). Μετά από εμετούς, και όταν το παιδί είναι αφυδατωμένο, επιβοηθητικά δρουν διαλύματα όπως για παράδειγμα το hipp ors, almora κα. Δεν ξεχνάμε ότι στα παιδιά απαγορεύονται τα αντιεμετικά!!!
- Τραυματισμοί: Χρήσιμος και πολύ οικονομικός παραμένει ο φυσιολογικός ορός ,ενώ θα πρέπει να έχουμε μαζί μας οξυζενέ ή κάποιο αντισηπτικό spray (π.χ octenisept).Αν το τραύμα πρέπει να καλυφθεί χρειαζόμαστε επιθέματα σε διάφορα μεγέθη, αυτοκόλλητες γάζες ή γάζες και μια ελαστική ταινία στήριξης. Το τσιμπιδάκι φρυδιών εκτός από τη γνωστή του χρήση μπορεί να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε ακίδες, τσιμπούρια κλπ. Στην περίπτωση που κάποιο ξένο σώμα μπει στο ματάκι του παιδιού εκτός από φυσιολογικό ορό μπορείτε να ρίξετε και τεχνητά δάκρυα για μεγαλύτερη ανακούφιση.
- Τα κουνούπια προτιμούν ιδιαίτερα τους μικρούς! Εκτός από εντομοαπωθητικό πρέπει να έχουμε μια αλοιφή με στεροειδές και αντιβιοτικό (π.χ betafusin) και αντιισταμινικό σιρόπι ή χάπι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (π.χ xozal, aerius, rupafin).
- Μια αλλεργική αντίδραση κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι κάτι που σίγουρα θα μας ανησυχήσει. Στεροειδή για χρήση από το στόμα μας βγάζουν άμεσα από τη δύσκολη θέση (π.χ soldesanil, sirodrol )μέχρι να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, αν αυτό τελικά χρειαστεί.
- Αν και μπορούν να βρεθούν εύκολα, καλό είναι να τα έχουμε μαζί μας για άμεση χρήση. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους αντιπυρετικά-αναλγητικά που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη (π.χ Depon, Apotel) και ιμπουπροφένη (π.χ Algofren, Nurofen). Σημειώστε στο κινητό σας τις δοσολογίες ανάλογα με τα κιλά του παιδιού σας για άμεση χρήση.
- Αν και όχι ιδιαίτερα συχνά, τα παιδιά παθαίνουν διαστρέμματα, θλάσεις, κατάγματα. Μια παγοκύστη για το οίδημα και ελαστικοί επίδεσμοι σε διάφορα μεγέθη για ακινητοποίηση θα βοηθήσουν το μικρό ασθενή μέχρι να λάβει ιατρική βοήθεια.
Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα με το παραμικρό όταν το παιδί αρρωστήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όσο δυσάρεστο και αν είναι λόγω συνθηκών, δώστε του τον απαραίτητο χρόνο για να γίνει καλά!
Καλές διακοπές!!!!